Výskyt močových kameňov v močovom trakte vedie k veľmi nepríjemným prejavom. Močenie je pre takto postihnuté zvieratá veľmi bolestivým zážitkom. K veľmi vážnej situácii dochádza, ak sa močové kamene dostanú do dolných močových ciest a zviera nie je schopné močiť.

UROLITIÁZA je ochorenie, ktoré je špecifické tvorbou urolitov (močových kameňov). Tvorba močových kameňov môže byť následkom ako aj príčinou chronických zápalov vývodných močových ciest.

UROLITY sú tvorené organickou matrix a kryštalickým minerálom rôzneho zloženia.

Delenie urolitov

  1. Podľa lokalizácie: nefrolit (v obličkách), ureterolit (v močovodoch), urocystolit (v močovom mechúri) a uretrolit (v močovej rúre).
  2. Podľa minerálneho zloženia: monominerálne, zložené a zmiešané.
  3. Podľa tvaru: guľaté, oválne, pyramidálne, ostnaté a bizarné.
  4. Podľa príčiny vzniku:
    1. infekčné- struvitové,
    2. metabolické- cystínové, urátové, oxalátové a silikátové.

Najčastejšie faktory podieľajúce sa na vzniku urolitáz:

  • plemenná predispozícia, vek, pohlavie, výživa, genetické faktory,
  • patologická morfológia obličiek, infekcia močových ciest, metabolický defekt, porucha urodynamiky,
  • znížené vylučovanie inhibítorov kryštalizácie.

S akými typmi močových kameňov sa stretávame pri psoch a mačkách?

  1. Najčastejšími močovými kameňmi sú tzv. STRUVITY – sú zlúčeninami horčíku, fosforu a amoniaku.
  2. Pri vysokej koncentrácii vápniku a oxalátu v moči dochádza k tvorbe kalcium-oxalátových kryštálov, z ktorých sa formujú KALCIUM-OXALÁTOVÉ KAMENE. Tieto kamene nie sú rozpustné a ich odstránenie je možné len chirurgickou cestou.
  3. URÁTY sú pomerne vzácne. Tvoria sa z urátov a amoniaku v kyslom prostredí. Častejšie sú len pri predisponovaných plemenách alebo pri zvieratách s poruchami funkcie pečene.
  4. CYSTÍNOVÉ KAMENE pozorujeme opäť len pri predisponovaných plemenách. Tvoria sa z cystínových kryštálov v kyslom prostredí.

Liečba a prevencia urolitiázy

Urolitiáza sa najčastejšie rieši chirurgicky, v niektorých prípadoch je možná medikamentózna terapia. Medikamentózna terapia zahŕňa rozpúšťanie močových kameňov, antibiotickú liečbu a následne prevenciu vzniku týchto kameňov.

Program prevencie vzniku močových kameňov zahŕňa:

  • kŕmenie psov špeciálnymi veterinárnymi diétami (veterinárna diéta závisí od druhu močových kameňov) zabraňujúcich vzniku močových kameňov,
  • pravidelné vyšetrovanie pH moču,
  • zvýšenie prijatého množstva tekutín (ochucovanie pitnej vody),
  • pravidelné veterinárne kontroly.
Močové kamene u psa a mačky

Močové kamene u psa a mačky

Močové kamene u psa a mačky

Močové kamene u psa a mačky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máte podozrenie, že váš miláčik trpí močovými kameňmi? Nezanedbávajte tento potenciálny zdravotný problém a okamžite vyhľadajte veterinárnu starostlivosť. Močové kamene sú vážne a bolestivé ochorenie, ktoré môže postihnúť vášho psa alebo mačku. Ak si všimnete niektoré príznaky, ako je časté močenie, krv v moči, ťažkosti pri močení alebo zmeny správania vášho domáceho zvieraťa, je dôležité, aby ste neodkladali návštevu veterinára.

Naši odborníci vám poskytnú odborné poradenstvo a pomôžu vám s objednaním a naplánovaním dôležitej veterinárnej prehliadky. Bez ohľadu na to, či je to prvé podozrenie alebo ak váš miláčik už podstúpil liečbu na močové kamene v minulosti, sme tu, aby sme mu poskytli najlepšiu starostlivosť.