Čo je othematóm?

„Ot“ znamená ucho a „hematóm“ je krvný výron. Hematóm ušnice je stav, kedy praskne cievka v ušnici a krv sa hromadí medzi kožou ušného boltca a ušnou chrupavkou.

hematóm ušnice

Liečenie hematómu ušnice

hematóm ušnice

Liečenie hematómu ušnice 2

Othematóm

Liečenie hematómu ušnice 3

Othematóm

Liečenie hematómu ušnice 4

Ako a kedy vzniká othematóm?                  

Vzniká náhle a to tak, že praskne niektorá z ciev, ktorými je ucho zvieraťa vyživované. Krvácanie sa zastaví až keď sa krvou naplní či už celé ucho alebo jeho časť a vnútri vznikne dostatočný tlak.  Výsledkom je horúce a obrovské ucho naplnené krvou. Zviera je na postihnuté ucho citlivé, boltec je bolestivý, klepanie hlavou problém ešte viac zhoršuje.

Othematóm vzniká, keď zviera trasie hlavou. Pokiaľ zviera uchom narazí do nejakého tvrdého predmetu, môže niektorá z ciev v uchu prasknúť.

Náchylnejšie sú väčšie krátkosrsté plemená psov  s visiacimi ušami. Nie je to však zaručené pravidlo, othematóm sa môže vyskytnúť napríklad aj u mačiek a taktiež aj netradične u králikov.

 

Prečo vznikne othematóm?

Prílišné trasenie hlavou sa často vyskytuje ako jeden z príznakov zápalu ušného kanála – otitídy. Preto je vždy dôležité uši poriadne vyšetriť a prípadný zápal preliečiť.

Ďalšie možné príčiny: zranenie, celkové ochorenie ciev, prítomnosť cudzieho telesa vo zvukovode, ušné parazity alebo uhryznutie…

 

Ako riešiť hematóm ušnice?

Pokusom o domáce ošetrenie sa radšej vyhnite.

Tzv. konzervatívne – vypúšťanie sekrétu cez ihlu častokrát vedie k tomu, že sa dutina môže opäť vyplniť novým sekrétom. Najistejším a odporúčaným riešením je chirurgia.

V princípe ide o to, že obsah vzniknutej dutiny othematómu sa vypustí a následne sa koža niekoľkými stehmi prichytí k ušnej chrupavke. Treba počítať s tým, že uško môže zostať po vyhojení trošku deformované. Ušná chrupavka sa totiž trochu pokrúti v mieste, kde sa prešívala. Koža však vďaka tomuto spôsobu drží pevne pri chrupavke a je znížené riziko znovuvytvorenia othematómu.

Navštívením našej veterinárnej nemocnice s pohotovosťou vám zabezpečíme pokoj a istotu, že váš miláčik bude pod dohľadom odborníkov, ktorí majú na pamäti jeho pohodu a zdravie.