Diagnostika gravidity u sučky je kľúčovým krokom v starostlivosti o jej zdravie a správny priebeh tehotenstva. Tento článok sa zameriava na dve hlavné metódy vyšetrenia – ultrazvukové vyšetrenie (USG) a röntgenologické vyšetrenie (RTG), ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou určovania gravidity, počtu plodov a sledovania ich vývinu.

Hneď na začiatok je treba upovedomiť majiteľa sučky, ešte pred plánovaným pripustením, aby zvážil všetky možné riziká pôrodu, zdravotný stav zvieraťa, vek, plemeno a taktiež by mal mať vyriešenú otázku adopcie šteniatok novými majiteľmi.

Ako spoznáme, že je sučka gravidná?

  • Priberanie na hmotnosti – gulatenie začne najskôr 2 týždne až mesiac po krytí.
  • Zmena bradaviek.
  • Občasné zvracanie.
  • Zmeny správania – pohodlnejšia, maznavejšia… .
  • Chuť do jedla býva v jednotlivých fázach rôzna – najskôr nechutenstvo, 2. fáza – nezvyčajne žravá.
  • Diagnostika gravidity USG/RTG vyšetrením.

Dĺžka gravidity u sučky trvá v priemere 63 dní (58-70 dní).

56. deň gravidity u sučky

56. deň gravidity u sučky

ULTRAZVUKOVÉ VYŠETRENIE (USG)

Gravidita sa potvrdí identifikáciou fetálneho vaku. Optimálny čas na diagnostiku gravidity je až od 28. dňa po oplodnení.

Presný počet plodov väčšinou nie je možné stanoviť, pretože nie je možné naraz zachytiť celú maternicu, preto sa jedná skôr o orientačné vyšetrenie.

Fetálne srdce sa znázorňuje ako rýchlo kmitajúca oblasť.

RÖNTGENOLOGICKE VYŠETRENIE (RTG)

Pri gravidite uterus (maternica) je uložený na spodine brušnej dutiny a je zväčšený, čo môžeme diagnostikovať minimálne po 2 týždňoch gravidity. Fetálna osifikácia kostí šteniat začína až po 45. dňoch gravidity.

Na röntgenograme môžeme stanoviť približný počet vyvíjajúcich sa šteniat. Osifikovaný skelet hlavy je najdôležitejším röntgenologickým príznakom gravidity. Chrbtica šteniat je mierne ohnutá.

Vyvíjajúce sa mláďatá sa ale pri tomto vyšetrení vystavujú röntgenovému žiareniu, preto ho skôr neodporúčame, len na žiadosť majiteľa.

Rady chovateľovi:

  1. počas gravidity nezvyšovať kŕmnu dávku sučke a nemeniť typ krmiva,
  2. dva až tri dni pred očakávaným termínom pôrodu je dobré mierne znížiť kŕmnu dávku a treba zvýšiť pozornosť správaniu sučky,
  3. zväčša v deň začatia pôrodu fenka prestáva žrať, je nervóznejšia, pripravuje si miesto pôrodu, niekedy vyhľadáva prítomnosť majiteľa, inokedy sa ho stráni. Doporučujeme minimalizovať stresové faktory u sučky (cudzí ľudia, hluk, nové prostredie…),
  4. vymedziť sučke bezpečný, kľudný a čistý priestor na príchod šteniatok (pôrodný box), mal by byť dostatočne priestranný pre sučku i šteniatka zároveň,
  5. skúsený chovateľ by mal sučke pri pôrode asistovať, poprípade jej pomôcť pri vytláčaní šteniatok, hlavne pri zadných polohách, kedy môže prísť k ich priduseniu,
  6. ošetrené a osušené šteniatko je potrebné priložiť čo najskôr k mliečnej žľaze, aby sa napilo mledziva, ktoré je dôležité pre jeho ďalší vývoj,
  7. sučka má tendenciu požierať plodové obaly, ide o atavizmus, ktorého pôvod je v inštinktoch zahladenia stôp po pôrode pred možnými predátormi, doporučujeme chovateľom tomuto požieraniu zabrániť v dôsledku možného vzniku zažívacích ťažkostí,
  8. narodené šteniatka treba každý deň zvážiť a hmotnosť si zapisovať pre možné komplikácie po pôrode (agalakcia – strata mlieka u sučky), normálne šteniatka by mali každý deň pribrať.

Kedy treba kontaktovať veterinára?

  • Sučka je gravidná viac ako 63 dní a nejaví známky pôrodu, poprípade začína byť apatická.
  • Sučka má viditeľné pôrodné bolesti po dobu 4 hodín a viac bez vypudenia prvého plodu.
  • Interval medzi šteniatkami je dlhší než 4 hodiny pri viditeľných kontrakciách.
  • Interval od posledného šteňaťa je dlhší ako 6 hodín bez prítomnosti kontrakcií (u mačky 12 hodín).
  • Výtok zelených plodových vôd bez vypudenia plodu.
  • Prítomnosť patologického výtoku (hnisavý, výrazne zapáchajúci).
  • Celková doba pôrodu je dlhšia než 24 hodín.
  • Celkové narušenie zdravotného stavu sučky.
  • Celkové narušenie zdravotného stavu sučky (nechutenstvo, apatia, strata mlieka).
Šteniatka

Šteniatka

Plánujete alebo očakávate šteniatka u Vašej sučky ? Určite máte veľa otázok, či už na krytie alebo na samotný pôrod. V Marfilvet – Veterinárnej nemocnici Vám radi pomôžeme s diagnostikou gravidity a taktiež Vám radi zodpovieme aj na Vaše otázky v rámci konzultácie.